1. Hjem
  2. Vælg den rigtige seng

Find den rigtige seng

At købe ny seng er lettere end nogensinde før. Et besøg i din lokale sengebutik eller et klik på en knap i en netbutik, og så er det klaret. At komme hjem med den rigtige seng, er derimod alt andet end let – det kræver viden, indsigt og de rigtige beslutninger. Vil du lære, hvordan du vælger den rigtige seng og undgår de klassiske faldgruber? Så læs videre herunder.

Guide til den rigtige seng

Valg af seng – Trin 1

Hvad er den rigtige seng? Den "rigtige seng" matcher dig og dine behov, når du ligger i den. Det kan lyde indlysende, men det er det faktisk ikke. Forklaring følger. Måske har du på nuværende tidspunkt allerede gjort dig nogle tanker omkring, hvilke forventninger og ønsker, sengen skal leve op til. Det kan være alt fra form og størrelse til farver og øvrige visuelle detaljer. Men en seng skal ikke blot matche soveværelsets omgivelser og øvrige inventar: den skal være et nøjagtigt match til dig og dine behov, når du ligger i den – for du skal benytte den hver nat i mange år frem.

Sengetyper

Som det første, bør du gøre dig nogle overvejelser omkring valget af sengetype – for de forskellige sengetyper har både fordele og ulemper i forhold til dig og dine behov. Markedet kan være svært at gennemskue, og det bliver ikke lettere, hvis ikke du kender forskellen på de forskellige sengetyper. Herunder kan du se de væsentligste karakteristika og sammenligne de mest benyttede sengetyper.

Boxmadras – madrasser med træramme og ben eller meder
Boksmadras
En simpel seng med fjedermadras, topmadras og ben/meder. God, hvis du ikke har særlige fysiske behov eller ønsker til din seng eller hvis du vil holde omkostningerne på et nogenlunde minimum.

Fordele
Simpel, robust og relativt prisbillig.

Ulemper
Ikke-justerbar, få madraslag, relativ lav ligge- og siddehøjde (hvis du er høj).
Elevations seng
Elevationsseng
En seng med elektrisk motor og fjernbetjening, som giver dig mulighed for at justere/hæve hoved- og ben-enderne. Praktisk, hvis du ønsker at sidde op i sengen og f.eks. læse en bog, hvis du dyrker meget sport, har vand i benene eller har problemer med hoste.

Fordele
Justerbar og fjernbetjent.

Ulemper
Få madraslag, relativ lav ligge- og siddehøjde (hvis du er høj).
Continentalseng
Kontinentalseng
En seng med flere madraslag, som giver en optimal liggekomfort og understøttelse af din kropsvægt. Velegnet, hvis du går efter en optimal liggekomfort og gerne vil ligge højere over gulvet end du ville gøre med andre sengetyper.

Fordele
Flere madraslag, optimal liggekomfort, høj ligge- og siddehøjde.

Ulemper
Ikke-justerbar.
sengeramme
Sengeramme
En klassisk seng med en ramme af træ eller metal med indlagt madras. God, hvis du ikke har særlige fysiske behov eller ønsker til din seng, hvis du gerne vil give din seng et personligt, visuelt præg eller hvis du vil holde omkostningerne på et nogenlunde minimum.

Fordele
Simpel, robust og relativt prisbillig.

Ulemper
Ikke-justerbar, få madraslag, relativ lav ligge- og siddehøjde (hvis du er høj).
Værd at vide
Andre sengetyper
Der findes andre sengetyper end dem, der fremgår herover – heriblandt sovesofaer og futon-senge. Omfanget af denne guide er dog begrænset til de mest almindelige sengetyper, som er beskrevet herover.

Antal personer

Først og fremmest skal du tage stilling til, om det er dig alene, der skal benytte sengen, eller om I er to. Er det udelukkende dig selv, og forventer du ikke, at I bliver to i sengen i fremtiden, har du kun dine egne behov at tage hensyn til. Er I to, som skal dele sengen, er det vigtigt at hver jeres individuelle behov tilgodeses. Ellers vil kun den ene ligge godt i sengen, mens den anden vil have svært ved at finde sig til rette.

Sengens bredde

Når du har besluttet dig for, om sengen skal benyttes af én eller to personer, kan du begynde at se på sengens størrelse. En god tommelfingerregel er, at en seng til to personer bør være 180 cm eller derover, mens du kan nøjes med en sengebredde på 90 cm, hvis du kun er dig i sengen. Skal sengen benyttes af en voksen og et barn, bør sengen have en bredde på 140 cm. De nævnte sengebredder er vejledende, og er tænkt som mindstemål – du kan naturligvis vælge andre bredder, hvis du ønsker mere plads.

Vægt og valg af sengebredde til én person, to personer eller én voksen og ét barn
Fig. Valg af sengebredde
(Klik for at se i fuld størrelse)
Værd at vide
Om sengebredder
De nævnte sengebredder er standardmål, og er derfor vejledende – du kan naturligvis vælge en bredere seng, hvis du ønsker mere plads eller en smallere, hvis pladsen i soveværelset er trang. Herunder kan du få et overblik over almindelige sengebredder:

Enkeltmandsseng (1 person):
80, 90 eller 120 cm i bredden

Dobbeltseng (2 personer):
160, 180 eller 200 cm i bredden

Halvandenmandsseng (1 voksen + 1 barn):
140 cm i bredden

En halvandenmandsseng kan til nød bruges til to personer ved enkelte overnatninger. Er der tale om permanente overnatninger, bør sengen være bredere.

Sengens længde

Sengens længde er også vigtig at tænke ind, når du vælger sengestørrelse. Er du, eller din partner, 190 cm eller højere, vil en sengelængde på 200 cm være i underkanten. Heldigvis tager markedet højde for det, hvorfor der findes senge med længder over 200 cm.

Målet i centimeter på den højeste person i sengen og valg af sengebredde
Fig. Valg af sengelængde
(Klik for at se i fuld størrelse)
Værd at vide
Om sengelængder
En tommelfingerregel siger, at en seng skal være ~10-15 cm længere end den person, som skal ligge i den. Skal sengen benyttes af to personer, vælges sengens længde ud fra personen, som er højest. Er du, eller din partner, højere end 200 cm, findes der senge med længder af 210 og 220 cm på markedet.

Særlige behov

Læser du meget i sengen, inden du lægger dig til at sove, giver en elevationsseng dig en komfortabel rygstøtte, når du sidder op i sengen og læser. Ligeledes, hvis du har behov for at sove med let løftet hoved eller løftede ben, er en elevationsseng en sengetype, du bør overveje.

Sammenlign senge

Valg af madras – Trin 2

Når du vælger madrassen, skal du vælge den, der bedst kan bære og understøtte din kropsvægt – for din kropsvægt er afgørende for, hvilken fjedertype og fasthed, madrassen skal have for at være optimalt funktionel. Er I to, som skal benytte sengen er det vigtigt, at I hver især vælger en madras med den rette fjedertype ud fra jeres individuelle kropsvægt. Mere om fjedertyper herunder.

Bonell

Der findes overordnet set tre forskellige fjedertyper til madrasser: "Bonell", "Pocket" og "Multipocket", hvoraf Bonell er den traditionelle og robuste, men knapt så fleksible fjedertype. Netop på grund af Bonell-fjederens robusthed, er den langtidsholdbar og anvendes derfor ofte i det nederste madraslag i kontinentalsenge eller i dobbeltfjedrede boksmadrasser.

Pocket

Pocket er en nyere og mere fleksibel fjedertype, som er indlagt i en pose af et særligt materiale, der beskytter fjederen og holder den på plads. Multipocket er den mest fleksible fjedertype af de nævnte, og minder om Pocket-fjederen i opbygning.

Multipocket

Én af forskellene på Pocket og Multipocket er derimod, at Multipocket-fjedre er mindre i diametermål og at der derfor findes flere fjedre pr. m2 i madrassen, hvilket giver en maksimal fleksibilitet og en optimal vægtfordeling.

Vægt og valg af madras og fjedertype: Pocket eller Multipocket og Medium Fasthed eller Fast Fasthed
Fig. Valg af madras
(Klik for at se i fuld størrelse)
Vigtigt
Vær ærlig
Vær ærlig omkring din kropsvægt, når du vælger madras. Det kan ikke understreges for meget, at valget af madrassen skal tages alvorligt, når du køber seng. Du kan købe en seng af den ypperste kvalitet, og til mange penge, men du vil ikke få glæde af den, hvis du udstyrer den med en madras, som ikke passer til dig og din kropsvægt.
Bemærk
Ved køb af dobbeltseng
Hvis I er to personer, som skal sove i sengen, er det vigtigt, at I vælger den madras og fasthed, som passer til jeres individuelle kropsvægt. Det kan derfor være nødvendigt at vælge madrasser med forskellige fastheder – så I begge kommer til at ligge godt i sengen.

Komfortzoner

Moderne madrasser af en god kvalitet har fået indlagt såkaldte "komfortzoner". Komfortzoner er områder i madrassen, som er udstyrede med ekstra hård fjedring, der særligt understøtter områder på kroppen, som er udsat for belastning i hverdagen – det kan for eksempel være områder såsom nakke, skuldre, ryg, lænd og hofter.

Komfortzonerne hjælper dig, hvis du for eksempel lider af dårlig ryg eller har ondt i andre dele af kroppen. Lider du ikke almindeligvis af "ondt i kroppen", kan komfortzoner alligevel være gavnlige for dig, da de har en forebyggende effekt.

Værd at vide
Madrassers levetid
En madras holder i gennemsnit 8-10 år, før den skal udskiftes. Herefter er madrassen tilstrækkeligt nedslidt til, at den ikke længere giver den den samme støtte, som da den var ny. For topmadrasser, og øvrige madrasser af skummaterialer, gælder det, at de skal udskiftes omkring hvert 5. år.

Prøv madrassen

Inden du køber seng og madras, bør du prøve madrassen ved at ligge på den. Når du ligger på madrassen, skal rygsøjlen ligge parallelt med sengeoverfladen – både når du ligger på ryggen og på siden.

Bagdelen skal synke ned, mens madras og topmadras skal udfylde hulrummet under lænden, så muskulaturen i lænd og hofter får lov at slappe af hele natten igennem.

Tværsnit af en person, hvor rygsøjlen ligger parallelt med madrassen
Fig. Tværsnit af en person, hvor rygsøjlen ligger parallelt med madrassen
(Klik for at se i fuld størrelse)
Netkøb
Ved køb over nettet
Køber du sengen via nettet, har du som udgangspunkt ikke mulighed for at prøve madrassen. Nogle netbutikker giver dig mulighed for, at afprøve madrassen hjemme hos dig selv, og returnere den, hvis madras og fasthed viser sig ikke at være den rigtige for dig. Bemærk, at emballagen typisk ikke må være brudt – undersøg dette med forhandleren, inden du evt. bryder emballagen.

Sammenlign madrasser

Valg af topmadras – Trin 3

Topmadrassen er sengens øverste madraslag, og den madras som befinder sig tættest på dig og din krop. Derfor er det her, du kan hente den sidste ydelse fra din seng. Når du vælger topmadras, skal du vælge den der bedst understøtter din krop. Denne guide berører to mest anvendte typer af topmadrasser: Memory-skum og Latex.

Memory-skum

Som navnet antyder, er Memory-skum et skummateriale, som tilpasser sig efter din krop og "husker" formen ved hjælp af den kropsvarme, du naturligt afgiver i løbet af natten. Skummet giver en god trykaflastning, og aflaster kroppens udsatte områder. Netop fordi Memory-skum formes via kropsvarme, holder det samtidigt også på denne. Har du tendens til at blive afkølet i løbet af natten, er en madras af Memory-skum det oplagte valg for dig, da det holder på varmen.

Latex

Latex er et naturligt gummimateriale, som er både elastisk, hårdført og åndbart. Netop fordi Latex er et naturmateriale, er det allergivenligt og giver samtidigt en god åndbarhed og ventilation i løbet af natten. Derfor, hvis du lider af allergi, eller har tendens til at blive varm, når du sover, er en latexmadras et særligt oplagt valg for dig.

Valg af topmadras: Memory eller Latex
Fig. Valg af topmadras: Memory eller Latex
(Klik for at se i fuld størrelse)
Værd at vide
Om topmadrasser
Hvis du har tendens til at blive varm, når du sover, kan en topmadras af Latex være det rigtige valg for dig, da Latex afleder varmen for dig. Har du omvendt tendens til at blive afkølet, kan en topmadras med Memory-skum være god, da skummet omfordeler den kropsvarme, du naturligt afgiver om natten – hvilket kan hjælpe dig med at holde på varmen.

Sammenlign madrasser

Prøv sengen hjemme

Selvom det i dag er let som aldrig før at købe seng på nettet, er der alligevel forskel på at købe en seng på nettet og i en fysisk butik. I den fysiske butik kan du føle og røre ved sengen, og du kan med det samme opleve både de fysiske og visuelle indtryk, mens du er i butikken.

På nettet er den del naturligvis begrænset til produktfotos, specifikationer og forhandlerens beskrivelse af sengen. Det ved forhandlerne godt, og derfor giver nogle forhandlere dig mulighed for at prøve at ligge i sengen hjemme hos dig selv, så du kan få de samme fordele, som hvis du besøgte en fysisk butik. Hvis sengen eller madrassen ikke lever op til forventningerne, kan den returneres og en ny kan fremsendes. Derved får du adgang til et større udvalg af forhandlere og sengeprodukter fra hele Danmark, da du ikke skal tænke geografi ind i dit valg af forhandler.

Kom i gang

Denne guide har gennemgået en række væsentlige punkter omkring, hvordan du vælger den rigtige seng. Hvis du har gennemgået og læst hele guiden, vil du nu være bedre i stand til at vurdere, hvilken seng, der er den rigtige for dig. Du vil samtidigt være bedre i stand til at undgå de faldgruber, som kan føre til et forkert valg af seng, madras eller topmadras, og kan allerede nu begynde at se dig om på markedet.

Kilder

Sådan finder du en seng, der matcher din krop – Politiken.dk
Svært at vælge den rigtige madras – Berlingske.dk
Find din madrastype – Tænk.dk
Guide til senge – Bedrenaetter.dk
Forbrugerviden om senge